Spreekangst

Als we angst hebben gevoeld in een bepaalde situatie gaan we deze angst onbewust relateren aan de context. Dit is een beschermingsmechanisme dat er bijvoorbeeld voor zorgt dat we ons nooit een tweede keer branden aan de kachel, of opnieuw ergens van eten waar we eerder ziek van zijn geworden. 

In de context van angst voor publiek spreken relatieren we onze eigen negatieve gevoelens over onszelf aan de context “voor publiek”. We gaan negatieve gedachten projecteren in de hoofden van de mensen die voor ons zitten. En na een poos vergeten we zelfs dat dit onze eigen verbeelding is, ons eigen verzinsel. We denken dat het waar is dat we veroordeeld of beoordeeld worden of zelfs voor schut staan. 

Vraag jezelf eens af of je daadwerkelijk gedachten kunt lezen.

Hypnotherapie is verbeeldingstherapie en kan goed werken bij spreekangst. In alle rust en ontspanning kun je spreken in het openbaar oefenen, vanuit je luie stoel. Je therapeut zal het deel dat negativiteit opwekt het zwijgen opleggen door het te laten beleven hoeveel kracht en zelfvertrouwen het kan ervaren in een situatie van publiek spreken. En wellicht ga je er ooit nog van genieten!