Trauma behandeling

Een trauma is het doorstaan van een levensbedreigende situatie voor jouzelf of een dierbare. Wat we onder ‘levensbedreigend’ verstaan valt natuurlijk breed te interpreteren. Waneer je een traumatische gebeurtenis meemaakt staat je ‘fight or flight’ mechanisme aan. Dit houdt in dat je hersenen op dat moment niet op de gebruikelijke manier werken. Herinneringen worden rommelig opgeslagen en vaak herinnert je onbewuste eerder de sterke emoties dan de exacte gebeurtenissen. Soms lukt het iemand zelf om een trauma in een acceptabel perspectief te plaatsen. Soms is het echter nodig om met professionele hulp een trauma te verwerken.

Tijdens een traumabehandeling is het alsof er een rommelige lade geopend wordt en opnieuw wordt opruimt. Dit doe je stap voor stap. Maar in het proces kun je iets uit de lade halen terwijl er dingen meekomen waarvan je niet had verwacht dat ze er in zaten. Als getraumatiseerd persoon is het belangrijk dat je leert wat je moet doen als er plotseling emoties omhoog komen (tijdens de sessie maar ook daarna). Daarom kun je meestal niet zomaar EMDR doen, of een ander soort trauma behandeling. 

In therapie leer je eerst je zenuwstelsel te kalmeren als je je ontregeld voelt. Daarnaast is het heel belangrijk om uitgelegd te krijgen wat trauma precies is, zodat je gaat invoelen dat wat jij ervaart ‘normaal is.’ Onthoud dat wat jij hebt meegemaakt absoluut niet jouw schuld is. Veroordeel jezelf nooit.